Overslaan en naar de inhoud gaan

DVD van de zoektocht naar Lancaster NN775 is vanaf nu te koop!De DVD van de zoektocht naar de Britse bommenwerper Lancaster NN775 van het 514de RAF Bomber Command Squadron is te koop op het gemeentehuis en de gemeentelijke bibliotheek van Glabbeek. Dit vliegtuig stortte op 5 maart 1945 om 15u neer in deelgemeente Bunsbeek. Het toestel verdween bij de crash in de drassige ondergrond van een weide in de Pamelenstraat en de zeven inzittenden kwamen om het leven. Dankzij het opzoekwerk van twee inwoners besliste burgemeester Peter Reekmans om in 2016 de vermiste Britse bommenwerper Lancaster NN775 te gaan opgraven en de laatste lichamen die in de ondergrond achterbleven te gaan bergen. Dankzij grondig opzoekwerk kon men het gecrashte vliegtuig lokaliseren, opgraven en de voltallige bemanning bergen. Maar we ontdekten ook wie de slachtoffers waren en van waar ze kwamen.

Tijdens het weekend van 11 november 2016 werd het volledige vliegtuigwrak opgegraven en op 28 april 2017 kregen de opgegraven slachtoffers een laatste waardige rustplaats op het militair kerkhof van Heverlee. De begrafenis ging door in aanwezigheid van maar liefst 38 familieleden van de slachtoffers. Dat we na 72 jaar aan de families eindelijk antwoorden hebben kunnen geven op hun vele onbeantwoorde vragen, maakte van de zoektocht naar de Lancaster NN775 pas echt een diepmenselijk project.

Guido Kestens uit Glabbeek verfilmde de volledige opgraving, de berging en de begrafenis. De DVD van de zoektocht naar Lancaster NN775 heeft een duurtijd van 50 minuten en is voor 10 euro vanaf 1 augustus te koop op het gemeentehuis en in de gemeentelijke bibliotheek. De DVD geeft niet alleen een mooi beeld van de opgraving, maar laat ook dit oorlogsverhaal verder leven bij de toekomstige generaties.