Overslaan en naar de inhoud gaan
Glabbeek herdenkt de moord op drie jonge mannen 75 jaar geleden tijdens WO II

Op vrijdag 19 oktober 2018 organiseert de gemeente Glabbeek in samenwerking met defensie om 19u een muzikaal omkaderde herdenkingsviering in de kerk van Glabbeek en een bloemenhulde ter nagedachtenis van de moord op 3 jonge mannen in Glabbeek exact 75 jaar geleden tijdens WO II.

 

Jozef Denruyter, René Laermans en Georges Lambrechts, drie jonge mannen uit Glabbeek, maakten tijdens de oorlogsjaren deel uit van een groepje gewapende weerstanders van deNationale Koninklijke Beweging (NKB). Hun activiteiten bestonden er vooral in ’s nachts in gemeentehuizen in te breken om er zegeltjes en bevolkingsregisters te stelen. Voedingsmiddelen waren immers gerantsoeneerd, en je kon enkel met deze zegeltjes aan voeding en levensmiddelen geraken. Maar wie ondergedoken was, kreeg geen zegeltjes en dus geen voedsel. De gestolen rantsoenbonnen waren bestemd voor de gezinnen van leden van het verzet en ondergedokenen. De bevolkingsregisters werden meegenomen om de Duitsers te beletten namen te vinden van jonge mannen die verplicht konden worden in Duitsland te gaan werken.

 

Maar de verzetslui trokken er ook vaak bij nacht op uit om de velden met koolzaad te vernietigen. De Duitsers verplichtten de landbouwers dit gewas te planten omdat ze het zaad gebruikten om er brandstof van te maken voor hun voertuigen. Toen ze bij een dergelijke actie werden opgepakt, werden ze aanvankelijk veroordeeld tot drie maanden opsluiting. De Duitsers brachten hen echter na hun veroordeling over naar de gevangenis van Sint-Gillis, en op de Oberfeldkommandantur 672 in Brussel werd op 4 oktober 1943 genadeloos de hoogste straf uitgesproken: de doodstraf!

 

Op 19 oktober 1943 werd het vonnis voltrokken. Om 7u30 uur werden de drie mannen op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek gefusilleerd. We moeten hier spreken van regelrechte moord door de Duitse bezetter, want de strafmaat voor de ten laste gelegde verzetsdaden was totaal buiten proportie. De jongste van de drie mannen was nog geen 20, de oudste net 33 jaar oud. Zij waren geen soldaten, maar zij probeerden met hun verzetsdaden vooral de levensomstandigheden van hun medemensen in Glabbeek te verbeteren tijdens de oorlog.