Overslaan en naar de inhoud gaan

Pastorie

De pastorie van Glabbeek staat 325 m ten oosten van de kerk aan de Dries. Achteraan is ze door een paadje met de Nieuwstraat verbonden.

Vroeger stond er een grote hoeve bij de pastorie. In 1615 was de vroegere pastorie nog in goede staat. Op 18 oktober 1786 kreeg pastoor Joseph Waefelaerts een lening van 6.000 florijnen van de Oostenrijkse regering.

Op de stenen omlijsting van de voordeur staat boven de rondboog: "Anno 1787" en op de sluitsteen "I: W: P: AE:". Iosephus Waefelaerts. P betekent pastor en de ineengevlochten AE betekent AEdificabat (imperfectum) of AEdificavit (perfectum). Het geheel betekent dus: "Jozef Waefelaerts pastoor bouwde of heeft gebouwd" (onder verstaan: "deze pastorie"). (www.kempeneers.org)

Aan de boerderij waren vroeger 12 bunders land verbonden: 8 bunders akkers, 2 bunders bos en 2 bunders weide.  Het goed telde toen samen 14 bunders, 2 dagmalen of 18 ha 70 a. Op 8 floréal an XII (28 april 1804) werd dit geheel verkocht voor de prijs van 12.400 Bef. Later werd een deel teruggekocht door een oud-geestelijke uit Heylissem.

Meer info op www.kerkglabbeek.be

 Soort erfgoed: Kerkelijk erfgoed
 Type erfgoed: Pastorieën
 Tijdsperiode: 18de eeuw

Bron: Monografie Glabbeek