Overslaan en naar de inhoud gaan

Watermolen

De Bunsbeekse watermolen, vroeger Rotelmolen genoemd, staat aan de grote Velpe dicht bij de weg naar Pamelen en het noorden van de Walmersumstraat. Hij werd reeds in 1356 vermeld. Zo was er ook ‘t Hof van de Molen, “Rotelmolen“: 1464, 1480, 1602, 1677. De molen was eigendom van de abdij van Heilissem. Hij kwam in het bezit van het klooster van Cabbeek tot aan de Franse bezetting. In 1687 was de molen zowat de voornaamste bron van inkomsten van het klooster. 

Men kent ook de namen de Molendino of Vander Molen. In 1356 vindt men de naam Herman de Molindino, van Bunsbeek.

In 1880 was de molen, die werd uitgebaat door M.R. Fillet, eigendom van Mathieu Janssens. Een zekere Vanschoubroek verwierf de molen even later en verkocht hem in 1892 aan Remigius Vloeberghs. Daarna werd Judocus Vloeberghs (zoon van Remigius) de uitbater gedurende 30 jaar. In 1929 heeft Judocus de molen, omwille van gezondheidsredenen, verlaten. De molen werd vanaf toen verhuurd aan de familie Reekmans. In 1952 keerde Jozef Vloeberghs (zoon van Judocus), na zijn legerdienst, terug naar de ouderlijke woning en baatte hij sinds toen tot aan zijn pensioen in 1988, de molen uit.
In 2004 werd de molen verkocht aan Katrien Beelen.

Het gaat hier om een middenslagmolen met 72 schoepen. Van het oorspronkelijke mechanisme is enkel het waterrad overgebleven. Om het gebrek aan water te compenseren maalde men met stoom, die werd opgewekt door een houtvuur. In 1905 schakelde men over op petroleum. Huurder-molenaar Reekmans stapte in 1929 over op stookolie en daarna op mager steenkoolgas. Nog later maalde men naast de wateraandrijving ook op elektriciteit. Het waterrad staat nu al verscheidene jaren stil. De laatste jaren werd enkel nog met hamermolens gemalen voor veevoeder.

In verscheidene delen van het gebouw vindt men nog het jaartal 1752 terug. De grote industriële molens hebben deze kleine molens verdrongen.

Hoewel deze molen nooit nog graan zal malen, zal het inmiddels vernieuwde molenrad door de huidige eigenaar worden ingezet voor de productie van groene stroom!

 Soort erfgoed: Burgerlijk erfgoed
 Type erfgoed: Molens
 Tijdsperiode: 10de-15de eeuw

Bron: Monografie Glabbeek