Overslaan en naar de inhoud gaan

Lindeboomwandeling

LINDEBOOMWANDELING WO I

WANDELGIDS EN LOKAAL NASLAGWERK IN POCKETFORMAAT

72 blz A5 formaat, volledig in kleurendruk

Uitgave: Heemkundige Kring Glabbeek

Auteur: Edmond Denruyter (ism Erwin Noël)

Deze gids geeft enerzijds historische duiding bij de oorlogsgebeurtenissen van augustus 1914 in Bunsbeek en beschrijft anderzijds ook het bouwkundig erfgoed, de prachtige natuur, landschappen, vergezichten en het verdwenen erfgoed.

Dit alles is voorzien van prachtige kleurenfoto’s en een duidelijke wegbeschrijving bij de wandeling.

Een aanrader!

Verkoopprijs: Leden HKG €15 - Niet leden: € 18

Contact en info

Edmond Denruyter – e_denruyter@hotmail.com - GSM 0485/76 60 14


Een uitgave van: Heemkundige kring

DVD zoektocht Lancaster

De zoektocht naar de gecrashte Britse Lancaster NN775

Van de zoektocht en de opgraving van de gecrashte Britse Lancaster NN775 in Bunsbeek liet het gemeentebestuur een dvd maken. Ook de begrafenis van de bemanningsleden en de tentoonstelling van het wrak van de opgegraven bommenwerper komen in beeld. Een niet te missen aandenken aan dit diepmenselijk project.

U kunt de DVD vinden op het gemeentehuis en in de gemeentelijke bibliotheek. De dvd kost 10 euro.


Een uitgave van: Gemeente Glabbeek

De Lindeboomwandeling

Bewegwijzering

Je kan alle nodige informatie rond de Lindeboomwandeling vinden via deze link.

Zou je graag wat meer te weten komen over deze locatie, waar na de gevechten van 18 augustus 1914, dertig Belgische soldaten van het 2de en 22ste Linieregiment begraven werden?

Voor een begeleid bezoek neem je best contact op met Edmond Denruyter – Heemkundige Kring Glabbeek op 0485/76.60.14


Een uitgave van: Heemkundige kring

Kerkgidsen

Cover kerkgidsen

In samenwerking met de respectievelijke kerkfabrieken, werkt de Heemkundige Kring Glabbeek aan de samenstelling van een reeks gidsen voor de parochiekerken van Glabbeek. Met deze uitgaven wil de Kring het belangrijk godsdienstig en cultureel erfgoed dat deze kerken vormen in de kijker zetten, en dit in een tijd waarin vele van onze gebedshuizen gesloten worden. De gidsen worden voornamelijk samengesteld door Dries Ceuppens.

Het interieur van de kerk, met retabels, beelden, schilderijen, …, vertelt een hele geschiedenis met verwijzingen naar de bijbel, de heiligenlevens, het parochiaal leven, … Op deze wijze bieden ze een schat aan informatie voor allen die interesse hebben voor het patrimonium van onze kerken.

Momenteel zijn gidsen beschikbaar voor de kerken van Zuurbemde, Bunsbeek en Kapellen. De prijs van deze gidsen bedraagt € 5, + € 2 indien verzending buiten Glabbeek gewenst wordt.

Voor de gidsen voor Attenrode en Wever wordt een herdruk voorbereid, terwijl de gids voor Glabbeek rond mei 2017 zal verschijnen.

Je kan de gidsen bestellen door het gepaste bedrag te storten op rekening BE 12 7865 6822 7192 van Heemkundige Kring Glabbeek vzw, met vermelding van de gewenste gids(en) en uw adres.

Info: Secretariaat HKG - ☎ 016 77 90 59 - ✉ info@heemkunde-glabbeek.be.

Een uitgave van: Heemkundige kring Glabbeek vzw


Een uitgave van: Heemkundige kring

Jaarboeken

Cover jaarboeken

Sinds zijn ontstaan in 1993 geeft de Heemkundige Kring Glabbeek elk jaar een jaarboek uit. Het jaarboek 2016, waarvan de omslag hiernaast, is dus het 24ste in de reeks. Het volgende jaarboek zal dus een jubileumuitgave zijn. In het jaarboek zitten telkens bijdragen van verschillende auteurs over de meest diverse onderwerpen in verband met de geschiedenis van Glabbeek en zijn deelgemeenten.

De prijs van de recente jaarboeken bedraagt € 17. Leden van de Kring betalen € 15.

Voor het nieuwe jaarboek geldt een intekenperiode aan verlaagde prijs, die voor het jaarboek 2017 loopt tot 31 juli 2017 (€ 12 voor leden en € 15 voor niet-leden). Voor verzending buiten Glabbeek worden de verzendingskosten aangerekend (bv. voor één jaarboek € 3).

Ook alle oudere jaarboeken zijn nog verkrijgbaar in de originele versie op formaat A5 of, indien deze uitverkocht is, in formaat A4 met plastic bindrug.

Voor de inhoud van de jaarboeken en de prijs voor oudere jaarboeken kan je terecht op de website van de Heemkundige Kring: www.heemkunde-glabbeek.be.

Je kan de jaarboeken bestellen door het gepaste bedrag te storten op rekening BE 12 7865 6822 7192 van Heemkundige Kring Glabbeek vzw, met vermelding van het (de) gewenste jaarboek(en) en uw adres.

Info: Secretariaat HKG - ☎ 016 77 90 59 - ✉ info@heemkunde-glabbeek.be.

Een uitgave van: Heemkundige kring Glabbeek vzw


Een uitgave van: Heemkundige kring

Beeldig Glabbeek

Cover Beeldig Glabbeek

Dit fotoboek werd uitgegeven in 2012 ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Heemkundige Kring, met oud en recent beeldmateriaal van Glabbeek en al zijn deelgemeenten.

Het toont ons hoe Glabbeek evolueerde tijdens de laatste honderd jaar en hoe er met ons erfgoed is omgesprongen. Het is niet alleen een kijkboek, maar informatieve wetenswaardigheden en situeringen vervolledigen het geheel. Het boek telt 64 bladzijden in liggend A4- formaat met een halflinnen omslag.

De samenstelling en de lay-out zijn van de hand van Edmond Denruyter.

De prijs bedraagt € 30, plus € 4 verzendingskosten indien te verzenden buiten Glabbeek.

Je kan het fotoboek bestellen door het gepaste bedrag te storten op rekening BE 12 7865 6822 7192 van Heemkundige Kring Glabbeek vzw, met vermelding 'Fotoboek' en uw adres.

Info: Edmond Denruyter - ☎ 016 77 12 37 - ✉ e_denruyter@hotmail.com.

Een uitgave van: Heemkundige kring Glabbeek vzw


Een uitgave van: Heemkundige kring

DVD Bunsbeek vertelt

Cover

Het leven in Bunsbeek verliep tussen 1900 en 1950 totaal anders dan nu, zowel op huiselijk, kerkelijk en politiek vlak, naar school gaan, werken en ontspanning. Twee wereldoorlogen gooiden het dagelijks leven totaal overhoop.

In de DVD 'Bunsbeek vertelt', uitgegeven in 2006, getuigen 20 inwoners van Bunsbeek hoe zij zich deze periode herinneren. Boeiende verhalen die verwondering en bewondering oproepen. Oude zeldzame foto's, documenten en filmopnames documenteren hun herinneringen. De DVD werd gerealiseerd door o.m. Hilde Claes en Edmond Denruyter, met eindrealisatie door Karel Vandereycken.

De prijs van de DVD bedraagt € 25, verzendingskosten inbegrepen. Voor leden van de Kring bedraagt de prijs € 20.

Je kan deze DVD bestellen door het gepaste bedrag te storten op rekening BE 12 7865 6822 7192 van Heemkundige Kring Glabbeek vzw, met vermelding 'DVD Bunsbeek vertelt' en uw adres.

Info: Secretariaat HKG - ☎ 016 77 90 59 - ✉ info@heemkunde-glabbeek.be.

Een uitgave van: Heemkundige kring Glabbeek vzw


Een uitgave van: Heemkundige kring

De Tweede Wereldoorlog

Wereldoorlog 2

Op 11 november 2015 werd de herdenkingsbrochure “De Tweede Wereldoorlog in Glabbeek” voorgesteld. In een bomvolle zaal de Roos gaven de initiatiefnemers van deze herdenkingsbrochure Ben Cleynen en André Bruyninckx een toelichting bij hun onderzoek naar de verhalen van bij ons die er in voor komen. Burgemeester Peter Reekmans: “De reden dat we het einde van de Tweede Wereldoorlog plechtig herdenkingen en hiervoor net talrijke activiteiten organiseren is om ons lokaal oorlogserfgoed te laten verder leven bij onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De talrijke opkomst zorgde ervoor dat Glabbeek Herdenkt alweer een gigantisch succes kan genoemd worden.”

De brochure kan gratis verkregen worden op het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek.


Een uitgave van: Gemeente Glabbeek
Download hier: Glabbeek_herdenkt_WO_II.pdf

Doorheen de eeuwen

Cover Glabbeek doorheen de eeuwen

Het nieuwe boekje over de dorpsgeschiedenis “Glabbeek doorheen de eeuwen” werd samengesteld door burgemeester Peter Reekmans. Deze nieuwe brochure Glabbeek doorheen de eeuwen is na De Eerste Wereldoorlog in Glabbeek (2014) en De Tweede Wereldoorlog in Glabbeek (2015) al het derde boekje dat het gemeentebestuur over het lokaal erfgoed tot stand brengt. In dit nieuw boekje brengt burgemeester Peter Reekmans heel wat -vaak voor vele inwoners onbekende- verhalen over de geschiedenis van ons dorp van de middeleeuwen tot vandaag terug tot leven. Ook het ontstaan van heel wat historische locaties in Glabbeek en alle deelgemeente komen er in aan bod. Het gemeentebestuur wil met deze herinneringseducatie onze geschiedenis ook laten verder leven bij de toekomstige generaties. Het lokaal erfgoed doen verder leven is een belangrijke taak voor ons als gemeentelijke overheid. Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen luidden de wijze woorden van schrijver-filosoof Georges Santayana. Het is onze democratische en menselijke plicht dat we zorgen dat ook zij die na ons komen, achterom kijken en lessen trekken uit de geschiedenis. Daarom investeren we als gemeentebestuur met beperkte financiële middelen fors in het conserveren van ons lokaal erfgoed met uitgaven zoals deze die we ook ter beschikking stellen aan alle basisscholen in onze gemeente.

Alle inwoners kregen een gratis exemplaar in hun brievenbus. Iedereen kan ook een gratis exemplaar bekomen op het gemeentehuis en in de gemeentelijke bibliotheek.


Een uitgave van: Gemeente Glabbeek
Download hier: Glabbeek_doorheen_de_eeuwen.pdf

De Eerste Wereldoorlog

Cover Wereldoorlog 1

Een herdenkingsbrochure ‘De Eerste Wereldoorlog in Glabbeek’ bevat het volledige verhaal van wat er zich afspeelde in onze gemeente tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met deze publicatie willen we de herinnering aan de gruwel die zich nog maar 100 jaar geleden heeft afgespeeld in ons eigen dorp levend houden.

De herdenkingsbrochure ‘De Eerste Wereldoorlog in Glabbeek’ kunt u vinden op het gemeentehuis en in de gemeentelijke bibliotheek. de brochure kunt u gratis meenemen.


Een uitgave van: Gemeente Glabbeek
Download hier: Glabbeek_herdenkt_WO_I.pdf