Overslaan en naar de inhoud gaan
Crash Bunsbeek
Vliegtuig type Junkers JU88 C1


KruisDe tweede vliegtuigcrash in Glabbeek was die van een Duits jachtvliegtuig type Junkers JU88.C1 en gebeurde in de nacht van 27 op 28 juni 1944.

Dit vliegtuig van de Duitse Luftwaffe werd om 2u10 boven Glabbeek neergeschoten door de piloten Howard en Clay vanuit hun Engels jachtvliegtuig type Mosquito van het 2393te RAF squadron en stortte neer in de Pepinusfortstraat in deelgemeente Bunsbeek en raakte daarbij een hoogspanningslijn. Het toestel viel op de toenmalige eigendom van de Familie Vandermeulen (nu Victor Vandermeulen) en de motor schoof door tot op het erf van Jean Hendrickx (latere eigendom Emiel Bruyninckx). De piloot Hauptman Franz Buschman was op slag dood en werd bijna onthoofd door de aanraking met de hoogspanningskabel. Een andere inzittende onderofficier Heinrich Schmalfeld was eveneens op slag dood en de derde inzittende boordschutter onderofficier Heinrich Bode kon zich met zijn parachute redden en werd gewond.

Heel wat omwonenden waren onmiddellijk ter plaatse en vrij snel waren Duitse militairen ter plaatse om slachtoffers op te halen. Eén jonge Bunsbekenaar nam zelfs een zwaar risico door het pistool van de piloot te ontvreemden. De Duitse piloot Hauptman Franz Buschman was een berucht piloot die amper een maand ervoor ook al een crash op 29 mei 1944 overleefde door zich met zijn parachute te redden
toen zijn Messerschmitt neerstortte in Gram (Denemarken). De twee doden werden begraven in Brustem en later opnieuw begraven op het Duits kerkhof te Lommel.

Uit de publicatie