Overslaan en naar de inhoud gaan

Start werken LancasterTijdens de opgraving op 11, 12 en 13 november 2016 zakten er ruim 2000 mensen af naar onze gemeente om de zoektocht naar de gecrashte Engelse Lancaster NN775 te komen volgen. De Engelse bommenwerper Lancaster NN775 van het 514de RAF Bomber Command Squadron crashte op 5 maart 1945 om 15u in een weide in de Pamelenstraat in deelgemeente Bunsbeek. Onmiddellijk na de crash konden maar enkele lichamen geborgen worden. Maar door de recente berging van het vliegtuig konden we nu eindelijk alle bemanningsleden bergen, waardoor ze alle zeven na 71 jaar met heel veel respect zullen verenigd worden op hun laatste rustplaats op het militair kerkhof van Heverlee. Op 11 november hield het gemeentebestuur bij de start van de opgraving een ceremonie en herdenkingsviering in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers en officials van de ambassades van het Verenigd Koninkrijk en Australië.

FamilieledenDat we naast de bemanningsleden ook het volledige vliegtuig konden opgraven maakt dit diepmenselijk project meer dan geslaagd. Het gemeentebestuur startte deze zoektocht naar de gecrashte Lancaster NN775 nadat André Bruyninckx en Ben Cleynen (beiden afkomstig uit Bunsbeek) hierover grondig opzoekwerk verricht hadden. Het gemeentebestuur werkte voor de opgraving van het vliegtuigwrak samen met een 30-tal vrijwilligers van het Planehunters Recovery Team Belgium en het Belgian Aviation History Association Archaeology Team (Bahaat), explosievendeskundigen van Bom-Be, antropologen en archeologen onder leiding van archeoloog Simon Verdegem, bekend van het boek en het VRT-programma onder Vlaamse velden. Dankzij al deze vrijwilligers viel de kostprijs (ruim 8.000 euro) van dit bergingsproject voor de gemeente enorm mee.

In de loop van 2017 worden de geborgen lichamen bijgezet in het collectief graf op het militair kerkhof van Heverlee en momenteel zijn vrijwilligers bezig om alle opgegraven onderdelen te reinigen. Rond het vliegtuig en andere verhalen uit onze gemeente tijdens WO II komt er in het weekend van 29 april tot 1 mei 2017 een tentoonstelling in zaal Glazuur. Nadien draagt het gemeentebestuur de onderdelen over aan het museum van de Engelse luchtmachtbasis Waterbeach waar het vliegtuig opsteeg.

Warmtedetectie
Via warmtedetectie werd het wrak van de vliegtuigcrash gelokaliseerd in de ondergrond


Je kan nog meer ontdekken over het verhaal en de zoektocht van de Lancaster NN775 lezen op www.glabbeek.be/lancasternn775

Foto's rond dit thema

Foto’s eerbetoon slachtoffers bij de start van de opgravingen
Foto’s militair eerbetoon op de crashlocatie
Foto’s opgraving Lancaster NN775
Foto’s berging slachtoffers Lancaster NN775

Sfeerbeeld opgravingen

Videofragment rond dit thema

Doorsnede Lancaster

Bronnen
Foto's Jaleti - Jacques Letist