Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 19 april 1944 werd in Kapellen een jachtbommenwerper van de Duitse Luftwaffe neergehaald. Het toestel, een Messerschmitt, was opgestegen van het vliegveld in Brustem nabij Sint-Truiden. Ooggetuigen hoorden het geratel van machinegeweren en zagen het Duitse vliegtuig brandend neerstorten tussen de Tramstraat en de Kromstraat. De Messerschmitt was onder vuur genomen door een Spitfire van de Royal Canadian Air Force.  

Enkele Spitfires in scheervlucht boven Glabbeek hadden de Messerschmidt, die op dezelfde hoogte vloog, opgemerkt en Squadron Leader Henry Wallace “Wally” McLeod ging achter het vijandelijke toestel aan. Vanop 300 m afstand begon hij te vuren. Hij verschoot maar liefst 79 granaten met zijn 20mm Hispano-kanon en nog eens 200 kogels uit zijn machinegeweren. Grote stukken van het Duitse vliegtuig braken af en de stuurboordmotor vatte vuur. De Duitse piloot poogde nog tevergeefs om hoogte te winnen, maar zijn toestel tolde naar beneden en ontplofte op de grond. De motor van McLeod’s Spitfire had het na de aanval laten afweten, maar hij kreeg hem weer aan de praat.

Flight Lieutenant Henry Wallace “Wally” McLeod  (°17 december 1915 - 27 september 1944)

De Duitse piloot, Unteroffizier Alfred Wachtel, geboren op 21 oktober 1921 in Schwarzwaldau overleefde de crash niet. Volgens ooggetuigen kon de andere inzittende zich met zijn valscherm redden. Het valscherm ging pas bij het raken van de telefoondraden langs de spoorbaan op het laatste moment open. Een gemotoriseerde Duitse politieagent kwam het slachtoffer snel na de crash oppikken en even later kwamen Duitse soldaten het vliegtuigwrak en het lichaam van de piloot ophalen.

De Spitfire werd bestuurd door Flight Lieutenant Henry Wallace “Wally” McLeod van 443 squadron (foto - °17 december 1915 - 27 september 1944). McLeod behaalde talrijke overwinningen in luchtgevechten. Zijn heldhaftige optreden in de slag om Malta leverde hem de bijnaam The Eagle of Malta op. Op 13 oktober 1942 werd hij onderscheiden met het Distinguished Flying Cross. Na zijn bevordering tot Squadron Leader ontving hij persoonlijke felicitaties van de Britse eerste minister Winston Churchill. Op 27 september 1944 werd hij neergeschoten in Wesel nabij Duisburg (Duitsland). De wrakstukken van zijn Spitfire werden gevonden in september 1949. McLeods lichaam bevond zich nog steeds in het wrak. Hij werd begraven op de Britse militaire begraafplaats in Rheinberg.(D) Hij werd 28 jaar oud.

 

De Britse eerste minister Winston Churchill feliciteerde piloot Henry Wallace Mc Leod (derde van rechts) persoonlijk
De Britse eerste minister Winston Churchill feliciteerde piloot Henry Wallace Mc Leod (derde van rechts) persoonlijk