Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Antoniuskerk

Het begevingsrecht van de kerk van Wever behoorde tot aan het Frans Bewind aan de heer van Attenrode. De pastoor had maar een schamel inkomen in de eerste helft van de 17de eeuw; van de opbrengst van de tienden inde hij 180 gulden, of de helft van deze van Attenrode.

De oude kerk stond 200 m ten zuiden van de huidige kerk, naast het nog bestaande kerkhof. In 1635 brandde ze af tijdens de verwoesting van Tienen. In 1642 was ze met stro bedekt. In 1787 werd ze hersteld voor 300 florijnen.

Men begon met de bouw van de nieuwe kerk in 1857 naar plannen van architect Alex Van Arenberg uit Leuven. Ze werd ingewijd op 5 oktober 1862. Ze is toegewijd aan Sint-Antonius eremijt, terwijl Sint-Antonius abt de patroon van de oude kerk was.

Het éénbeukige neoromaanse gebouw is uitgevoerd in baksteen met omlijsting van deuren, vensters en plint in natuursteen.

De oriëntatie is wel vreemd: het koor staat N-.NO, en de kleine toren is in de gevel ingebouwd in Z-.ZO. richting en heeft een achthoekige torenspits. In 20xx werd het torenuurwerk teruggeplaatst.

Het schip bestaat uit vijf traveeën. Aan het veelhoekig koor zijn twee sacristieën aangebouwd. Schip en toren hebben steigergaten.

Meer info op www.kerkglabbeek.be

 Soort erfgoed: Kerkelijk erfgoed
 Type erfgoed: Kerken
 Tijdsperiode: 19de eeuw

Bron: Monografie Glabbeek