Overslaan en naar de inhoud gaan
Gemeente herdenkt samen met familieleden 3 Glabbeekse helden uit WO II

Op vrijdag 19 oktober 2018 organiseerde de gemeente Glabbeek in aanwezigheid van familieleden van de drie jonge mannen die tijdens WO II gefusilleerd werden door de Duitse bezetter een muzikaal omkaderde herdenkingsviering in de kerk van Glabbeek en een bloemenhulde.

 

Jozef Denruyter, René Laermans en Georges Lambrechts, drie jonge mannen uit Glabbeek, maakten tijdens de oorlogsjaren deel uit van een groepje gewapende weerstanders van deNationale Koninklijke Beweging (NKB). Hun activiteiten bestonden er vooral in ’s nachts in gemeentehuizen in te breken om er rantsoenzegeltjes en bevolkingsregisters te stelen. De gestolen zegeltjes waren bestemd voor de gezinnen van leden van het verzet en ondergedokenen. De bevolkingsregisters werden meegenomen om de Duitsers te beletten namen te vinden van jonge mannen die verplicht konden worden in Duitsland te gaan werken. En deze drie verzetslui trokken er ook vaak bij nacht op uit om de velden met koolzaad te vernietigen, om te beletten dat de Duitsers er brandstof van konden maken. Toen ze bij een dergelijke actie werden opgepakt, werden ze aanvankelijk veroordeeld tot drie maanden opsluiting. De Duitsers brachten hen echter na hun veroordeling over naar de gevangenis van Sint-Gillis, en op de Oberfeldkommandantur 672 in Brussel werd op 4 oktober 1943 genadeloos de hoogste straf uitgesproken: de doodstraf!

 

75 jaar geleden op 19 oktober 1943 werd het vonnis voltrokken. Om 7u30 uur werden de drie mannen op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek gefusilleerd. We moeten hier spreken van regelrechte moord door de Duitse bezetter, want de strafmaat voor de ten laste gelegde verzetsdaden was totaal buiten proportie. De jongste van de drie mannen was nog geen 20, de oudste net 33 jaar oud. Zij probeerden met hun verzetsdaden enkel de levensomstandigheden van hun medemensen in Glabbeek te verbeteren tijdens de oorlog. Burgemeester Peter Reekmans huldigde in zijn herdenkingsrede deze drie Glabbeekse helden die hun leven gaven voor de vrijheden die wij vandaag kennen.

 

Op de foto: Burgemeester Peter Reekmans samen met de families Denruyter, Laermans en Lambrechts.