Overslaan en naar de inhoud gaan
In Glabbeek wordt traditie van processies in ere gehouden

In 2013 nam gemeenteraadslid Jonas Vangroenendael, tevens voorzitter van de kerkfabriek Attenrode samen met eerste schepen Kris Vanwinkelen het initiatief om de processie in hun parochie opnieuw leven in te blazen op de laatste zaterdag van juli. Ook dit jaar gaat op zaterdagavond 27 juli, in Attenrode de processie uit. Na de gebedsviering (17 uur) in de Sint-Andreaskerk van Attenrode, start de stoet met het beeld van de patroonheilige Sint-Andreas, zijn relikwie en het beeld van Onze-Lieve-Vrouw naar de vorig jaar gerenoveerde kapel aan het kasteel van de familie l’Escaille en het kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de Hoefstraat. Aan de kapelletjes wordt er halt gehouden, gebeden en gezongen. De koninklijke harmonie Crescendo zorgt voor de muzikale begeleiding en ook het gemeentebestuur stapt mee op in de processie.

En op woensdag 15 augustus om 15u gaat ook de processie van de Heinkensberg (die al vier eeuwen bestaat) door in Wever. Op donderdag 15 augustus, het feest van Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming, vindt eerst de jaarlijkse eucharistieviering in openlucht plaats aan de kapel om 10 uur en in de namiddag (15 uur) gaat de kleurrijke processie uit. Van de kerk van Wever gaat het naar de kapel van de Heinkensberg en weer terug met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Heinkensberg. Heel wat vrijwilligers, de kerkfabriek en het gemeentebestuur ondersteunen deze jaarlijkse traditie.

Volgens de legende bouwde de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca, geboren te Cadix (Costa de la Luz, Zuid-Spanje) omstreeks 1572 - 1573 de kapel op de Heinkensberg te Wever. Als dankbetuiging nadat hij als legeraanvoerder van Alva een overwinning behaalde op één van de legers van Willem van Oranje. De kapel op de Heinkensberg in deelgemeente Wever is toegewijd aan O.-L.-Vrouw, Troosteres der Bedrukten.