Op zondagvoormiddag 11 augustus 2024 worden de razzia’s die 80 jaar geleden tijdens WO II plaatsvonden in Meensel-Kiezegem herdacht. Ook burgemeester Peter Reekmans van Glabbeek zal een bloemenkrans neerleggen op het erekerkhof van Meensel ter nagedachtenis van alle slachtoffers en in het bijzonder voor de 4 inwoners uit Glabbeek die ook tijdens en na de twee razzia’s werden opgepakt. In het zicht van de nakende bevrijding werd op zondag 30 juli 1944 in buurgemeente Meensel de pro-Duitse Gaston Merckx door drie leden van de weerstandsgroep Gewapende Partizanen doodgeschoten toen hij onderweg was naar de kermis in Attenrode. Zijn moeder zwoer wraak en eiste vergelding voor de dood van haar zoon.
Op 1 augustus 1944 is er een eerste vergeldingsrazzia door de Duitse Gestapo en hun Vlaamse handlangers. Drie mensen worden neergeschoten, 14 anderen worden opgepakt en naar het Gestapo-kantoor in Leuven afgevoerd. Maar op 11 augustus 1944 volgt een tweede en veel grotere razzia. Vroeg in de ochtend wordt het dorp omsingeld door 350 manschappen van de Vlaamse SS’er Robert Verbelen, de Gestapo en Duitse soldaten. Niemand kan nog ontsnappen. Eén bewoner verbrandt levend in zijn hoeve die in brand was gestoken en nog eens 71 mensen worden opgepakt en weggevoerd. Van de weggevoerden tijdens de twee razzia’s worden er 71 overgebracht naar het concentratiekamp van Neuengamme en enkele bijkampen in Noord-Duitsland. Slechts acht van hen komen levend terug en 63 weggevoerden overleven de concentratiekampen niet.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Dat er ook 4 inwoners van onze gemeente werden opgepakt tijdens en na de razzia’s in Meensel-Kiezegem in minder bekend. Maar als gemeentebestuur willen we ook onze 4 slachtoffers van de gruwel in onze buurgemeente tijdens WO II blijven herdenken. Daarom zal ook de gemeente Glabbeek op de herdenking in Meensel-Kiezegem zondag met een officiële delegatie aanwezig zijn om een bloemenkrans neer te leggen op het erekerkhof. Wij herdenken in het bijzonder August Vanhellemont en Justin Bollen uit Attenrode die de bewuste dag van de tweede razzia op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren toen ze werden opgepakt in Meensel-Kiezegem. Zij werden na hun arrestatie samen met 100 inwoners van Meensel-Kiezegem weggevoerd naar de gevangenis van St-Gillis in Brussel. Na gewelddadige ondervragingen werden ze op transport gezet naar de concentratiekampen in Noord-Duitsland. August Vanhellemont kreeg kampnummer 44426 en kwam terecht in het buitenkamp Husum-Swesing en stierf er op 49-jarige leeftijd op 3 oktober 1944. Justin Bollen kreeg kampnummer 44736 en kwam terecht in Wolfenbuttel (één van de bijkampen van Neuengamme) en stierf er op 46-jarige leeftijd op 4 november 1944. En op dezelfde dag van de tweede razzia werd ook de 21-jarige verzetsstrijder Emmanuel de l’Escaille de Lier op het kasteel van Attenrode opgepakt door de Duitse gestapo. Jonkheer Emmanuel de l’Escaille de Lier werd na zijn arrestatie gedeporteerd werd naar Schkotau in Westfalen waar hij dwangarbeid moest verrichten. Hij werd er door de geallieerden bevrijd op 14 april 1945. Hij is de enige van de vier inwoners die in het kader van de razzia’s in Meensel werd opgepakt en de oorlog overleefde. Hij stierf op bijna 100-jarige leeftijd en werd in Attenrode begraven op 7 september 2022. En enkele dagen na de tweede razzia werd ook August Vandenbergh door de Duitsers in Attenrode opgepakt. Hij werd door de gestapo naar de Begijnenstraat in Antwerpen gebracht en na ondervraging op het transport naar het concentratiekamp van Buchenwald gezet. Vanuit dit kamp werd hij doorgestuurd naar het concentratiekamp van Ellrich-Dora waar hij kampnummer 54770 kreeg en waar hij volgens het dodenboek van Ellrich op 30-jarige leeftijd op 12 maart 1945 overleed. Ellrich was het verschrikkelijkste concentratiekamp van alle 40 bijkampen, waar men in bunkers moest werken aan de montage van de vliegende bommen (V1 en V2). We nemen niet alleen deel aan de bloemenhulde in Meensel-Kiezegem maar ook het museum ’44 van Meensel-Kiezegem zal exposeren op onze tentoonstelling “ons dorp tijdens de oorlog” dat doorgaat van 6 tot 9 september in Hangaar 44 in Glabbeek. In het kader van Glabbeek Herdenkt werken we graag samen met buurgemeenten en musea omdat een oorlogsverleden herdenken vaak de gemeentegrenzen overstijgt.”